HTM Hegyisport, túravilág, életmódmagazinKORNÉTÁS KIADÓStúdió-Pé ReklámirodaStúdió KÖNYVESBOLT
2021. 2. szám
Február-március
2022. június 27. Hétfő
Eddigi: 1,790,969
Online: 45
Főoldal
Aktuális számunk
Bemutatkozás
Hírvilág
Kaleidoszkóp
Ufókalendárium
Paraenciklopédia
Stúdió Könyvesbolt
Ufószövetség
Médiaajánló
Impresszum
Főszerkesztő
Képek
Írjon nekünk
Előfizetés
Linkek
Letöltés
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi nyilatkozat
Keresés
Újság archívum
2021.
1 2
2020.
1 3 4 5 6
2019.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2018.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2017.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2016.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2015.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2014.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2013.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2012.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2011.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2010.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2009.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2008.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2007.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2006.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2005.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
Ufómagazin aktuális szám
Kaleidoszkóp  
 
Űrtámadás ellen gyakorlatozott az orosz hadsereg
Nyomtatható változat!

Háromnapos hadgyakorlatra riasztották május végén Oroszország nyugati légierejének jelentős részét. A gyakorlat része annak a sorozatnak, melynek során az Orosz Védelmi Minisztérium meglepetésszerű riasztásokkal próbálja tesztelni katonái harckészültségét.
Gennagyij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke a vezérkar ülésén emlékeztetett rá, Putyin elnök személyesen rendelte el, hogy meg kell őrizni a katonák állandó harckészültségét. A hadsereg első embere elmondta, a hadgyakorlatot a Védelmi Minisztérium rendelte el, és annak során az űrvédelmi erőket, a nagy hatótávolságú és a katonai szállító légierő katonáit, valamint Oroszország nyugati katonai körzetének légvédelmi és rakétaelhárító erőit vetették be. Az űrháborús játékban összesen 8700 katona, 185 harci repülőgép és további 250 harckocsi vett részt, feladatuk pedig több összetett, szimulált légi támadás kivédése volt. 

Dimenziókapuk
Nyomtatható változat!

Sci-fi szerzők kedvenc témája az a bizonyos „kapu”, vagy más néven féregjárat. Egy különleges átjáró az időben vagy a térben, amelyen át az utazók hatalmas távolságokra juthatnak el egyetlen szempillantás alatt, egyben út az ismeretlenbe. 
A NASA bejelentése után már nem kérdés többé, hogy létezik egy ilyen ajtó. Saját honlapján közölte ugyanis a szenzációsnak tűnő hírt az Amerikai Űrhajózási Hivatal, majd hamarjában egy közel négy perces kisfilmet is készítettek, amelyben megpróbálják annak lényegét a laikusok számára is érthetővé tenni.
Az Iowai Egyetem plazmafizikusa, Jack Scudder jött rá, hogy a Föld mágneses mezeje bizonyos helyeken összekapcsolódik a Nap mágneses mezejével, létrehozva ezzel egy állandó, folyamatos és megszakítás nélküli kapcsolatot a Föld és a Nap között. Ezeken a kapcsolatokon (vagy ahogy ők nevezik, x-pontokon) pedig vannak úgynevezett kapuk, amelyekről egyelőre sejtelmük sincs, hogy hova vezethetnek.
A bejelentéssel egy időben azt is közölték, hogy 2014-ben egy több évig tartó misszióba kezd a NASA, melynek során az energiarészecske-detektorokkal és mágneses érzékelőkkel felszerelt űrhajók legfontosabb feladata lesz megfejteni a különös kapuk titkait.

Néven szólítják egymást a delfinek
Nyomtatható változat!

Egy új kutatás eredményei szerint a palackorrú delfinek képesek néven szólítani egymást. A tudósok kiderítették, hogy egyértelműen megkülönböztethető füttyök szolgálnak erre. Külön érdekesség, hogy a delfinek csak szeretteiket szólítják nevükön, ugyanis e füttyöket sosem használták agresszív vagy ellenségeskedő helyzetben.
A dolog azonban nem teljesen úgy működik, mint az embereknél. Minden palackorrú delfin egy aláíráshoz vagy ujjlenyomathoz hasonlóan egyedi füttyszóval azonosítja magát, a többi delfin pedig ezt utánozza le, ha meg kívánja szólítani. A tudósok azonban kiemelik, hogy nem másolásról van szó – hiszen akkor nem lenne egyedi –, mivel a név használata során a füttyhöz a delfinek saját „hangjukat” is hozzáadják. 

Okostelefon az űrben
Nyomtatható változat!

Csak hosszas felkészítéssel és a Földön használatos modellektől eltérő alkatrészeket használva juthatnak a világűrbe okostelefonok, hiszen szétrobbanó akkumulátoruk vagy darabokra törő kijelzőüvegük kárt tehetne az űrhajósokban. A Nemzetközi Űrállomáson lebegő drónokat vezérelnek egyszerű mobilok. A készülékből jelenleg két darab van használatban egy-egy fedélzeten lebegő, leginkább a Csillagok háborúja Luke Skywalkerének gyakorlódrónjára hasonlító eszközökbe szerelve. A SPHERES nevű apró, kísérleti műholdak az űrhajósok mellett lebegve végeznek különböző feladatokat tesztelési célból.
A rangos amerikai műszaki egyetem, a MIT által fejlesztett eszközök hamar kinőtték eredeti processzoraik teljesítményét. Fejlesztőik szerint egy okostelefon közbeiktatásával lehetett a legegyszerűbben modernizálni a hardverüket. A fejlesztéshez a Google Nexus S okostelefonra esett a választás, amelynek gyári Android szoftverét az űrbeli felhasználáshoz módosítani kellett.
Az iPhone-nal szemben a készülék további előnye volt, hogy egyszerűen lehetett külső alkálielemről működtetni, mivel az ISS-en tűzveszélyességük miatt meg van tiltva a lítiumos akkumulátorok használata. Egy hagyományos alkálielem tönkremenetelénél a legrosszabb esetben is csupán savszivárgás léphet fel. A NASA által használt Nexusok hat darab alkálielemről működnek, amelyek egy külön tartóban vannak a készülékekhez csatlakoztatva saválló borításban.
A módosítások a telefonokban található rádiót is érintették, a wifikapcsolat továbbra is létezik a készülékben, amely ezen keresztül kommunikál a központi számítógépekkel. Ugyanakkor a földi használathoz nélkülözhetetlen mobiltelefonos egységet kiszerelték a Google-mobilokból, mivel annak működése zavarná az űrállomás műszereit. A laboratóriumi tesztek közben derült ki, hogy a Nexus S szenzorai meglepően jól kezelik az alacsony gravitációs környezetet, a fejlesztők szerint a giroszkóp minimális módosításával tökéletesen működik súlytalanságban is: vezérlését két szén-monoxid-fúvóka segítségével oldják meg. 

Ukrán delfinek
Nyomtatható változat!

Gyakorlás közben szöktek meg a trénerektől az ukrán tengerészet delfinjei március elején. Az ukrán média tudósításai szerint a speciálisan kiképzett állatok közül kettő később visszatért a szevasztopoli katonai bázisra, ám hármat továbbra is keresnek. Jurij Pliacsenko egykori szovjet tengerésztiszt szerint a delfinek valószínűleg nőstények után indultak.
Az ukrán védelmi minisztérium tagadja a sajtó állításait a szökött delfinekről. Még azt sem erősítették meg, hogy katonai célokra képeznének ki állatokat – annak ellenére, hogy rendszeresen jelennek meg felvételek katonai eszközökkel felszerelt delfinekről.
Szevasztopolban egészen 1973-ig nyúlik vissza a katonai delfinek képzése. Abban az időben arra tanították be azokat, hogy a hátukra szerelt szigonnyal idegen búvárokat támadjanak meg, vagy hogy felrángassák őket a felszínre, ahol fogságba ejthették őket. Az állatokat továbbá kiképezték kamikazeakciókra is, hogy bombákat szállítsanak ellenséges hajókhoz.
A Szovjetunió felbomlását követően a delfinek az ukrán haditengerészethez kerültek. A szevasztopoli bázist a 2000-es években kiürítették, ám tavaly újrakezdték a munkát a harci állatokkal. 

Lebegő űrszöcske
Nyomtatható változat!

A történelem első magánűrhajójáért is felelős Space X legújabb fejlesztéséről és annak fontosságáról még tavaly számoltunk be. Akkoriban csak egy egészen aprót tudott ugrani az űrszöcske, azonban a mérnökök láthatóan nem pihentek. Immáron képes „megtartani” magát 80 méter magasan, majd sikeresen leszállni.
A Grasshopper épp ebben tér el társaitól: az eddig alkalmazott indítórakétákkal szemben többször lesz használható, ezzel pedig jelentősen csökkenthetőek az űrszállítmányozás költségei. Ehhez viszont még gyakorolnia kell. A jelenlegi kísérletek addig folytatódnak, míg ugyanezt a mutatványt képes lesz több kilométeres magasságban is megismételni. 

Máglyahalál
Nyomtatható változat!

Megkínoztak és több száz ember előtt élve megégettek egy boszorkánysággal vádolt húszéves anyát Pápua Új-Guineán – közölte február 9-én a rendőrség. A dél-csendes-óceáni szigetországban rendszeresen előfordulnak ilyen esetek, de ez a szokásosnál nagyobb nyilvánosságot kapott a helyi sajtóban. A kegyetlen gyilkosságot elítélte Pete O'Neill pápuai miniszterelnök, a rendőrség és több helyi diplomáciai képviselet.
Az eset Nyugat-Felföld tartomány fővárosában, Mount Hagenben történt. Több helybeli először megkínozta a nőt, majd egy szeméttelepen máglyára vetették. A bűncselekménynek több száz szemlélője volt. A fiatal nőt egy olyan hatéves kisfiú rokonai vádolták meg boszorkánysággal, aki az előző nap halt meg a kórházban. 

Világelső magyar robot
Nyomtatható változat!

A soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves programozói huszonkét ország száznegyvenhat csapatát megelőzve nyerték meg a Google versenyét. A tavalyi év végén harmadik alkalommal rendezték meg a Google és a LEGO szervezésében a Google Lunar X-Prize LEGO Mindstorms Challenge (röviden Moonbots 2012) világversenyt. A megmérettetésre öt kontinens 22 országának 147 csapata jelentkezett – köztük a HungaroBots csapata, a soproni gimnázium diákjai, név szerint Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk, a Puli Space csapatából Deák Márton.
A döntőt a nemzetközi zsűri online közvetítés segítségével követhette nyomon. Ebben a megmérettetésben a csapatoknak egy számítógép-vezérelt, komplex LEGO-robot megépítése volt a feladata, amelynek képesnek kellett lennie egy élethű Hold-felszín terepasztalon manőverezni és feladatokat végrehajtani minden külső beavatkozás nélkül.
Deák Márton, a csapat kapitánya a fődíj kapcsán elmondta: "Egy igen rangos nemzetközi versenyről van szó, ahol a világ minden részéből jelentkező fiatalok között csak a kreativitás döntött. A MoonBotsot először nyerte meg európai – ráadásul magyar – csapat, ez mindenképpen remek eredmény! 

Az agyagkatonák palotát őriztek
Nyomtatható változat!

Hszian városa közelében, ahol korábban a kínai császár agyaghadseregét találták meg a régészek, most egy hatalmas és romos palotakomplexumot tártak fel. Az épületegyüttes negyedakkora, mint a pekingi Tiltott Város, vagyis a kínai császárok középkori lakhelye. (A Tiltott Város 980 épületből, ezeken belül 8707 szobából áll, és 720 ezer négyzetméteren – ebből 150 ezer beépített – terült el.) A most Hszian környékén feltárt épületek viszont 690 méter hosszan és 250 méter szélességben helyezkednek el, és tizennyolc udvarházszerű konstrukció vesz körül egy központi épületet.
Csin Si Huang-ti, a legendás és hatalmas ókori kínai császár sírja közelében találták meg a palotakomplexumot a kínai kutatók. A császár sírjának "mellékleteként" készült az az agyaghadsereg, amelyet cseréphadseregként is emlegetnek. A Kr. e. 210–209 körül eltemetett agyagkatonák számát hat-nyolc ezerre becslik a különböző szakértők.
Sun Weigang szakértő szerint a Hszian melletti épületegyüttes előfutára volt a pekingi Tiltott Városnak, mely a XV. század táján épült ki. Mindkettő észak–déli tengelyre épült, betartva a tradicionális kínai kozmológia előírásait.
Annak ellenére, hogy Csin Si Huang-ti halála után pusztító háborúk dúltak, az épületek alapjai jó állapotban maradtak fenn. A régészek falakat, kapukat, kőutakat, cserépdarabokat és téglafalakat találtak. Az ásatások 2010 óta zajlanak, idén például 110 újabb agyagkatonát hoztak felszínre, így immár körülbelül kétezerre tehető a kiemelt cserépkatonák száma.
A legendás kínai császár már 13 éves korától elkezdte építtetni a palotát: 700 ezer munkás dolgozott rajta körülbelül negyven évig. A komplexum végül Csin Si Huang-ti halála után két évvel készült el. 

Túlélte a dinókat a sírrabló
Nyomtatható változat!

Túlélte a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalását egy fura emlős, a Necrolestes patagonensis, azaz a patagóniai sírrabló – bizonyította nemrég egy nemzetközi kutatócsoport. A vakondszerű emlős 16 millió éves fosszíliáit 1891-ben fedezték fel Argentínában, ám mint John Wible, a Carnegie Természettudományi Múzeum szakértője, a tanulmány társszerzője rámutat, vajmi keveset lehetett tudni az állatról. Százhúsz éven keresztül a kutatók igyekeztek pontosan meghatározni, hogy milyen állatról van szó, és elhelyezni az emlősök családfáján, de sehogy sem tudtak megegyezni.
Annak ellenére, hogy a fosszíliák igen jó állapotban maradtak fenn, még néhány évvel ezelőtt sem voltak biztosak abban, hogy valóban emlősről, nem pedig erszényesről van-e szó. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a Necrolestes patagonensis fitos orrából, zömök testéből, rövid, széles végtagjaiból ítélve föld alatti, üregásó életmódot folytatott. Ezt a feltételezést alátámasztották a sírrabló háromszögű fogai, amelyek tökéletesen megfelelnek a célnak egy gilisztákkal, férgekkel és egyéb tekergő, csúszó-mászó lényekkel táplálkozó állat esetében. 

Lapozás:   174 találat Előző oldal 1 / 18
 
     
  oldal teteje  
     
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D.
Telefon: 06 1 359 1964
E-mail: info@ufomagazin-net.hu
2009 © Ufómagazin
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.

Minden jog fenntartva!
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu