HTM Hegyisport, túravilág, életmódmagazinKORNÉTÁS KIADÓStúdió-Pé ReklámirodaStúdió KÖNYVESBOLT
2021. 2. szám
Február-március
2021. július 24. Szombat
Eddigi: 1,733,617
Online: 25
Főoldal
Aktuális számunk
Bemutatkozás
Hírvilág
Kaleidoszkóp
Ufókalendárium
Paraenciklopédia
Stúdió Könyvesbolt
Ufószövetség
Médiaajánló
Impresszum
Főszerkesztő
Képek
Írjon nekünk
Előfizetés
Linkek
Letöltés
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi nyilatkozat
Keresés
Újság archívum
2021.
1 2
2020.
1 3 4 5 6
2019.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2018.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2017.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2016.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2015.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2014.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2013.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2012.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2011.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2010.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2009.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2008.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2007.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2006.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2005.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
Ufómagazin aktuális szám
Paraenciklopédia  
 
[A]  [B]  [C]  [D]  [E]  [F]  [G]  [H]  [I]  [J]  [K]  [L]  [M]  [N]  [O]  [P]  [Q]  [R]  [S]  [T]  [U]  [V]  [W]  [X]  [Y]  [Z] 
Babilóniai ékírás
Nyomtatható változat!

1892 elején dr. Herman Halprecht éjjel-nappal írta babilóniai ékírással foglalkozó művét. A pennsylvaniai egyetem professzora nagyon kimerült, mert csak részben tudott megfejteni egy feliratot, amelyet a nippuri Bel templomban találtak. A professzor feltételezte, hogy a két darab feliratos achátot valamikor gyűrűként használták. A régész úgy vélte, hogy az egyik darabon levő két jel egy király, Kurigalzu neve. A másik, félkör alakú achát egyik jelét sem tudta megfejteni. Egyszer éjfélkor tette le hálószobája asztalára a feliratos tárgyat, majd azonnal mély álomba merült. Álmában egy magas, sovány alak jelent meg előtte. Az idegen úgy volt felöltözve, mint a babilóniai papok. "Gyere velem", intett az ismeretlen a profeszszornak. Addig utaztak vissza az időben, amíg a beli templomhoz értek. Beléptek egy alacsony, ablaktalan terembe, amelyben egy faláda állt. A padlón achátból és lapis lazuliból készült tárgyak hevertek. "A kéziratod 22. és 26. oldalán lerajzolt achátdarabok nem egy gyűrű részei. Kr. e. 1300 körül Kurigalzu, az egyik babilóniai uralkodó ebben a templomban, szertartáshoz használt, feliratos acháthengert helyezett el. Később a papoknak megparancsolta, hogy Ninib isten szobrához egy pár achát fülbevalót készítsenek. A papok a parancsot úgy teljesítették, hogy a hengert három részre vágták. Az első két rész Ninib isten fülbevalója lett. Ha ezt a két darabot összeilleszted, megfejtheted a feliratot" - magyarázta az idegen. Másnap a professzor meggyőződött arról, hogy az álombeli pap igazat mondott. Megállapította, hogy a feliratnak ez a jelentése "Ninib istennek, Bel fiának Kurigalzu ajándékozza ezt." Később Habil Bej, az isztambuli múzeum igazgatója megerősítette, hogy a fülbevalók egy acháthengerből készültek.

Barlangrajzok Lascaux-ban
Nyomtatható változat!

Franciaország délnyugati részén, a dordogne-i Lascaux-ban 1940. szeptember 12-én négy tizenéves fiú gyalogolt az esőtől csúszós domboldalon. Kutyájuk, Robot egyszer csak beleesett egy kidőlt fa helyén tátongó nagy gödörbe, a fiúk pedig utánamásztak, és egy tágas barlangra bukkantak. Az egyik fiú végighúzta lámpását a falak és a mennyezet mentén, és színes foltokat látott. Így fedezték fel a csodálatos festményeket, amelyek a paleolitikum (kőkorszak) idején keletkeztek.
Az üreg, ahová a fiúk bemásztak (amely később a Bikák csarnoka néven vált ismertté) egy barlangrendszer részét képezte, amely hét, díszítményekkel ellátott kamrából, valamint több, összesen 600 festménnyel és mintegy 1500 karcolt rajzzal díszített átjáróból állt. A kiváló állapotban fennmaradt alkotásokat feltehetőleg 15–17 ezer évvel ezelőtt élt emberek készítették. Az őskori művészek növényi eredetű, vörös, narancssárga és fekete festékanyagokat használtak. A falakat lovakat, szarvasokat, bölényeket és szarvasmarhákat ábrázoló frízek díszítik. A legmeglepőbb látványt négy hatalmas, több mint ötméteres fekete bika nyújtja. Ezek a kőkorszaki művészet legnagyobb ismert figurái.
A hihetetlen felfedezésről szóló hírek hamar elterjedtek, és 1948-ban megnyitották a barlangrendszert a nagyközönség előtt. 1963-ban azonban ismét lezárták, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy az évi százezer látogató nem tesz jót a műalkotásoknak. A barlangban csúnya, zöld foltok (algák) és különböző gombafajok tünedeztek fel, valamint a látogatók által kilélegzett szén-dioxid is károsította a falfestményeket. Ezért 1983-ra az eredeti helyszín egy részének pontos mását bemutató és a nagyközönség által is látogatható mesterséges barlangot építettek a közelben. A világ más területein idegen űrhajók, hüllőszerű földi lények, megszületésük időszakában még ismeretlen csillagalakzatok kerültek elő. Ezek helyszíneiről következő számainkban olvashatnak majd.

Biokomputer
Nyomtatható változat!

Ötven évvel a DNS-struktúra feltalálása után kifejlesztették a DNS-alapú számítógépet. A gép mint a legkisebb biológiai számítógép került be a Guinness Rekordok könyvébe. Az apróság – amit az izraeli Ehud Shapiro és kollégái fejlesztettek ki – kizárólag DNS-molekulákkal és enzimekkel üzemel, gyorsaságában a tradicionális szilícium-mikrochipeket könnyedén lekörözné. Technológiájában más, mint az eddig megszokott számítógépek, mert icipici mérete miatt nem lehet további részekre osztani, és a fejlesztésnél igazi DNS-t használtak az üzemeltetéshez, nem pedig az ismert energiagazdag molekulát, az ATP-t. A működési elv a következő: a számítási műveletek során a két – az input és a szoftver – molekula spontán összekötődik. A szoftver molekula az egyik szakító enzimet arra utasítja, hogy az input molekula egyik darabját szakítsa meg, eközben – hő formájában – elég energia szabadul fel, ezért nincs szükség külső energiaforrásra. A folyékony masina működőképességét egy relatív egyszerű reakcióláncon próbálták ki. Ha egy álló nap komplikált feladatokat meg tudna oldani, később nem jelentene gondot a DNS-anyagok automatikus analizálása sem, sőt emberi testeknél való felhasználásra is gondoltak már: a biokémiai változások reakcióit is képes lenne kimutatni, és egy esetleges kezelésnél a szükséges gyógyszer hatását is megmutatná.

Borneói megalitok
Nyomtatható változat!

A borneói őserdőben, a malájföldi Sarawak és az indonéziai Kalimantan határa mellett egy isten háta mögötti fennsíkon él a kelabit népcsoport. 1945 elején egy amerikai Liberator bombázóból ejtőernyővel eresztették le Tom Harrisont egy náddal benőtt patak mellé. A brit hadsereg tisztje, aki békeidőben antropológus volt, szerencsésen ért földet.
A kelabitok akkor láttak először életükben ejtőernyőt és gépfegyvert, ezért úgy tekintettek a katonatisztre, mint egy Istenre, és parancsait tétovázás nélkül teljesítették. Ezer fúvócsővel felfegyverzett bennszülött a japánok által megszállt Sawarakban ellenséges utánpótlási vonalakat vágott el, megölt, illetve foglyul ejtett 1500 japán katonát.
A második világháború után kereskedőkkel, hittérítőkkel is megismerkedett ez a népcsoport, és többen áttértek az anglikán vallásra. A múlt század hetvenes éveinek első felében egy iskolásfiú látomásában mindegyik iskolás meghalt egy árvízben. Ez a látomás spirituális megvilágosodást idézett elő. Nemcsak az iskolások, hanem az egész közösség napokon át meditált. A meditáció alatt több súlyos beteg meggyógyult.
Az elmúlt években Mike Jay, a titokzatos jelenségek egyik angol kutatója hosszabb időt töltött a nehezen megközelíthető fennsíkon. A kutatót bámulatba ejtette a sok, jelképekkel telerótt megalit. Azon is csodálkozott, hogy egyes megalitok csak hatvan-hetven évesek.
Tama Pasong, az egyik bennszülött így idézte fel egy megalit készítésének a történetét: "1945-ből, apám halálának az évéből származik az egyik megalit. A néhány napig tartó iraura, az ősi temetési szertartásra nemcsak a rokonokat, hanem törzsünk más tagjait is meghívták. Miután nemcsak napközben, hanem éjszaka is csupán bölényhúst és rizst ettünk és rizsbort ittunk, szellemeket idéző varázslónk egy sas repülésének az irányából megtudta, hogy hol kell felállítani az apám emlékének szentelt megalitot. A fullasztó hőségben nyolc erős férfi vállára helyezett rudakon cipelte fel a folyó völgyéből a kőtömböt."
A kebalitok a folyó melletti, kísértetjárta hely köveiről azt hiszik, hogy mágikus erővel telítettek. A legtöbb, kőtömbökre vésett jel az elődök iránti tiszteletet fejezi ki, más jelek pedig totemállatokat ábrázolnak. A stilizált arcokat ábrázoló rajzok alá vésett vonalak arra utalnak, hogy az elhunyt fejvadász harcos hány trófeát gyűjtött össze. Akadnak olyan jelek is, amelyek jelentését eddig még nem tudták megfejteni.
Mike Jay aggódva látta, hogy a haszonleső fakitermelő vállalatok szemet vetettek a sarawaki őserdőre is. A bennszülöttek abban reménykednek, hogy a maláj kormány műemléknek nyilvánítja a megalitokat, és így az őserdőt megvédik az ökológiai katasztrófától.

Bűzös fekete por
Nyomtatható változat!

Az Egyesült Királyságnál nagyobb Nyugat-Ausztrália és Dél-Ausztrália határánál, a Nagy-Viktória-sivatag mellett húzódó Nullarbor-síkságon gyakran láttak ufókat. A legtöbb ufóészlelés színhelye egy alacsonyan fekvő zóna Eucla és Madura között. Az egyik ufóészlelésről külföldi újságok is beszámoltak.
1988. január 20-án Faye Knowles és három felnőtt fia Madura és Mundrabilla között vették észre, hogy az út felett egy tojás alakú, ragyogó fehér fényt árasztó, közepén pedig sárga fényt kibocsátó tárgy követi őket. Miután az objektum irányt változtatott, és egy nyugat felé tartó járművet kezdett üldözni, Faye nagyobb sebességre kapcsolva kelet felé hajtott. A kocsiban tartózkodók úgy érezték, hogy valami nyomja az autó fedelét. Az aszszony forró, puha anyagot érintett meg, amikor a nyitott ablakon át felnyúlt az autó tetejére. Közben bűzös fekete por hullott be a kocsiba, és a közelben magas hangok hallatszottak. Amikor a repülő tárgy eltávolodott a kocsitól, az egyik gumiabroncs kilyukadt.
Miután a halálra rémült család megérkezett Mundrabillába, egy teherautó-sofőr, Graham Hendley a kocsin négy karcolást és finom fekete port figyelt meg. Elmondta a családnak, hogy négy óra körül Mundrabilla mellett az ő kocsiját is követte egy tojás alakú, fényes objektum.
1994-ben és 1995-ben két ufókutató, Mike Williams és Jarnie Leonarder két hétig végzett megfigyeléseket az Eucla és Madura közötti zónában. Az első héten találkoztak egy vadásszal, aki azt állította, hogy őt többször üldözte egy tűzpiros, téglalap alakú repülő tárgy. A két kutató sok felvételt készített Eucla mellett, kettőn spongyaszerű foltok láthatók. A melbourne-i Kodak-laboratóriumban megállapították, hogy ezek nem tulajdoníthatók sem a lencse, sem a fényérzékeny fotópapír anyaghibájának.
A két ufókutatónak Bob Eglington, egy birtoktulajdonos megmutatott egy sziklatömböt, amelyre valaki nagyon régen titokzatos jeleket vésett. Ezek nem hasonlítanak sem a bennszülöttek sziklarajzaira, sem egyetlen ismert nyelv betűire. A nyugat-ausztráliai múzeum szakértői eddig nem tudták megfejteni ezeket a jeleket.
Ugyanazon a vidéken található egy mesterséges eredetűnek látszó, hatvan méter hosszú, lópatkó alakú halom. Malcolm Scottnak, a tulajdonosnak egy öreg bennszülött azt mondta, hogy hetven évvel ezelőtt egy hatalmas tűzgolyó fülsiketítő zajjal száguldott nyugat felé abban a zónában.

Lapozás:   5 találat Előző oldal 1 / 1 Következő oldal
 
     
  oldal teteje  
     
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D.
Telefon: 06 1 359 1964
E-mail: info@ufomagazin-net.hu
2009 © Ufómagazin
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.

Minden jog fenntartva!
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu