HTM Hegyisport, túravilág, életmódmagazinKORNÉTÁS KIADÓStúdió-Pé ReklámirodaStúdió KÖNYVESBOLT
2021. 2. szám
Február-március
2021. július 24. Szombat
Eddigi: 1,733,618
Online: 24
Főoldal
Aktuális számunk
Bemutatkozás
Hírvilág
Kaleidoszkóp
Ufókalendárium
Paraenciklopédia
Stúdió Könyvesbolt
Ufószövetség
Médiaajánló
Impresszum
Főszerkesztő
Képek
Írjon nekünk
Előfizetés
Linkek
Letöltés
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi nyilatkozat
Keresés
Újság archívum
2021.
1 2
2020.
1 3 4 5 6
2019.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2018.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2017.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2016.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2015.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2014.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2013.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2012.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2011.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2010.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2009.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2008.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2007.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2006.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2005.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
Ufómagazin aktuális szám
Paraenciklopédia  
 
[A]  [B]  [C]  [D]  [E]  [F]  [G]  [H]  [I]  [J]  [K]  [L]  [M]  [N]  [O]  [P]  [Q]  [R]  [S]  [T]  [U]  [V]  [W]  [X]  [Y]  [Z] 
Időutazó Disneylandben
Nyomtatható változat!

E. A. Guest San Diegó-i író úgy véli, hogy a 33. szélességi fokon fekvő Disneyland kapu egy másik dimenzió felé. Szintén a 33. szélességi fokhoz tartozó zónában található Roswell, az 1948-as ufókatasztrófa színhelye, valamint Dallas, ahol J. F. Kennedy életét golyó oltotta ki.
Walt és Ray Disney az 1955-ben megnyitott park helyének a kiválasztása előtt találkozott C. V. Wooddal, a parapszichológiával is foglalkozó Stanfordi Kutatóintézet egyik alkalmazottjával. Az író szerint C. V. Wood meghatározó szerepet játszott a hely kijelölésében. A környezetbarát technológiát alkalmazó tervező állítólag azért választotta ki ezt a helyet, mert olyan bizonyítékokat talált, amelyek arra utalnak, hogy három Ley-vonal vonul át Kaliforniának ezen a részén.
Az Arthur király körhintához, a játékpark egyik látványosságához több furcsa eset fűződik. Több kutató szerint a körhinta alatt a három Ley-vonal keresztezi egymást.
Egy könyvkiadó és világutazó, Walter Bosley 1980-ban középiskolai barátjával ült fel a körhintára, két órával a játékpark bezárása előtt. A hintából többször látott egy hófehér hajú, szakállas, fekete öltönyt viselő, hetven év körüli férfit. Miután leszállt a körhintáról, úgy érezte, hogy egy erő ellenállhatatlanul vonzza az idegenhez. Rövid beszélgetés után a diák gondolatokba merülve búcsúzott el Alfredtól, az új ismerősétől, aki tágra nyitott szemmel, gyermekként csodálkozva gyönyörködött a játékparkban.
Alfred zavartságot is tükröző tekintete egy évtized múlva sem halványult el W. Bosley emlékezetében. 1992-től, C. V. Wood halálának évében a kutató az FBI-nak dolgozott. Ugyanabban az évben egy könyvesboltban böngészve bukkant rá Alfred fényképére. A könyvből megtudta, hogy Alfred Watkins 1921-ben, C. V. Wood születésének az évében kezdte angliai ősi energiavonalak kutatását. Úgy vélte, hogy ezek a titokzatos energiát árasztó ösvények történelem előtti korokból fennmaradt kőépítmények, szent források, középkori szent helyek, várak alatt húzódnak. Egyes ufológusok szerint az energiaösvények földönkívüliek tájékozódását is segíthetik.
Watkins elméletét egy 1925-ben megjelent művében fejtette ki. E. A. Guest elképzelhetőnek tartja, hogy C. V. Wood elolvasta ezt a könyvet.
Egy kutató, Ses Heri feltételezi, hogy a Ley-vonalak energiája és a körhinta forgásának hatása kaput nyithat egy másik dimenzióba. A kutató szerint lehetséges, hogy Watkins, aki a múlt század húszas éveiben Angliában energiaösvényeket keresett, az egyik Ley-vonal kereszteződésénél energiaörvénybe kerülve a jövőbe, a nyolcvanas évek Disneylandjébe utazott. Walter Bosley szerint is az 1935-ben meghalt Watkins időutazóként járt az amerikai játékparkban.

II. Ramszesz uralkodása Egyiptomban
Nyomtatható változat!

I. Széthinek, a XIX. dinasztia alapítójának halála után, Kr. e. 1279-ben vette kezdetét II. Ramszesz hosszú uralkodása. Széthi megerősítette Egyiptom vezető kereskedelmi szerepét és hatalmát Levantében, és megteremtette az ókori Egyiptom legnagyobb birodalmát. Ramszesz folytatta munkáját, Kr. e. 1275-ben híres, bár nem döntő csatát vívott a hettitákkal a szíriai Kádesnél, meghatározva ezzel mindkét állam határait, az ütközet leírása a fáraó halotti templomában, a thébai Ramesszeumban látható.
Uralkodásának későbbi szakaszában Ramszesznek az asszírok egyre növekvő hatalmával kellett szembenéznie. Egy sor jelentős építkezés is fűződik a nevéhez Luxorban, Karnakban, Abüdoszban és Abu Szimbelben. Az utóbbiban minden bizonnyal Amon-Rének egy sziklába vájt templomot építtetett, amely előtt magának Ramszesznak a húsz méter magas ülő szobra látható. Amikor 1959-ben az asszuáni gát épült a Níluson, a Nasszer-tó megemelkedett vízszintje miatt az egész Abu Szimbel-i együttest magasabbra helyezték, nehogy elöntse a víz.
Bár a fáraó életéről keveset tudunk, azt azonban igen, hogy egyik – és állítólag a kedvenc – felesége Nofertari volt, akinek pazar sírt építtetett a Királynék Völgyében. Ramszesznek állítólag mintegy száz gyermeke volt. Kétségkívül ő volt az egyik legnagyobb fáraó, uralkodása után Egyiptom hanyatlásnak indult.
Ramszesz múmiáját az 1880-as években találták meg Deir el-Bahariban, de csak az 1970-es években tárták fel, hogy a szükséges konzerválási munkálatokat elvégezzék rajta. Így a mai kor embere is megpillanthatja a vörös hajú, horgas orrú, erős testalkatú uralkodót.

Ikarosz
Nyomtatható változat!

A görög mitológia szimbólumalakja, aki azt az örök emberi vágyat testesíti meg, hogy képesek legyünk madárként az égbe emelkedni, és ott súlytalanul lebegni, sorsa azonban figyelmeztetés is, hogy óvakodjunk az elbizakodott vakmerőségtől. Apja, Daidalosz volt az, aki Krétán felépítette a labirintust, és elősegítette az oda bezárt bikafejű Minótaurosz legyőzését. Ariadné királylánynak ő adta át az útjelző „Ariadné-fonalat”, amelyet követve a hős Thészeusz a szörny megölése után ki tudott jutni az útvesztőből. Minósz király ezután fogságba vetette Daidaloszt és Ikaroszt, azonban az apa viaszból és tollakból szárnyakat készített, és ezeket magukra öltve mindketten el tudtak repülni a szigetről. Ikarosz – apja figyelmeztetése ellenére – túl közel szállt a Naphoz, amelynek melegétől a viasz megolvadt, ő pedig a tengerbe zuhant és meghalt.

Ima a stressz ellen
Nyomtatható változat!

A mindennapi problémákkal szembeni küzdelem hatására jelentkező krónikus stressz emberek százmillióit érinti. A stressz miatt szervezetünkben olyan hormonok lépnek működésbe, amelyek hatása rövid távon pozitív, ám hosszúra nyúló jelenlétük mérgező lehet. Így talán nem is meglepő, hogy a lelki nyomás csökkentésére alkalmazott stresszoldó stratégiák – meditáció, jóga, különböző relaxációs gyakorlatok – a testre nehezedő terhelést is enyhítik. Dr. David Spiegel, a Stanford Egyetem Pszichoszociális Kezelési Laboratóriumának igazgatója pikkelysömörös pácienseket vizsgált. Tanulmánya szerint a betegek azon csoportja, amely rendszeresen meditált, gyorsabban gyógyult. Más felmérések szerint a rendszeres imádkozás meghosszabbítja az életet, s a betegséggel küzdők közül jobbak az életesélyei azoknak, akik optimisták, illetve akik a betegségük miatt érzett dühöt ki tudják fejezni. A fentiekhez hasonló pozitív eredmények biztatóak, de bizonyos kockázatot is képviselnek. Elképzelhető például, hogy a meditáló betegek saját magukat okolják, ha állapotuk nem javul elég gyorsan. A súlyos betegségekkel szemben ráadásul a stresszcsökkentés valószínűleg csak korlátozott eredményt hoz a hagyományos orvosi kezeléshez képest. De amennyiben a meditáció, az ima, vagy a relaxációs technikák egy kicsit is enyhítik az immunrendszerre nehezedő nyomást, az évek során ez mindenképp egészségesebb életet jelent.

Inka számrendszer
Nyomtatható változat!

A bronzkori színvonalon élő nagy népek közül az inkák azon kivételek közé tartoznak, akik nem hagytak maguk után írásos emlékeket. Titokzatos csomóik, az úgynevezett kipuk egyesek szerint akár érzelmek, gondolatok kifejezésére is alkalmasak lehetnek - egy hét jegyből álló bináris kód alapján. A kipuk a tudományos közvélemény, az általános vélekedés szerint "adathordozók" voltak, amelyek állatok, történelmi események numerikus számontartására voltak alkalmasak. De az inkáktól a kipukon kívül is ismerünk rejtélyes tárgyakat. Ezek közé tartoznak az úgynevezett yupana számolótáblák is (képünkön), amelyeket a nálunk is ismert abakuszokhoz hasonlítanak. A yupanákról azonban semmi bizonyosat nem tudunk, minthogy nem maradtak fenn kisegítő eszközök, amelyek igazolnák a táblák felhasználási módját. A yupanákból különböző méretű és alakú táblák maradtak korunkra. Voltak, akik stilizált erődrendszer modelljének tekintették őket, mások számolásra alkalmasnak tartották ezeket az eszközöket, de egységes vélemény nem alakult ki velük kapcsolatban. Nicolino De Pasquale olasz mérnök hipotézise szerint a yupana, vagyis a számolótábla a 40-es számrendszeren alapul. Antonio Aimi, a Peru 3000 éves művészetét bemutató firenzei kiállítás vezetője szerint ez gyorsabb számolást tesz lehetővé, továbbá könnyen konvertálható a tízes számrendszerbe. Aimi szerint De Pasquale módszerét az összes, múzeumokban fellelhető yupanán (16 darabon) tesztelték, és a szisztéma mindegyik esetben működött. Érdekesség, hogy az inkák nem „fedezték fel” a nullát, így számrendszerükben ez nem szerepelt. Ugyancsak különlegesnek számít, hogy a számokat nem jelenítették meg jelekkel, így nem maradt fenn ilyenfajta ábrázolásuk sem, s ezért nehéz most bizonyítani a yupanák használati módját is.

Ivan Jefremov, a tudós sci-fi író
Nyomtatható változat!

Ivan Jefremov 1908. április 22-én született a szentpétervári kormányzósághoz tartozó Viricán. Már négyéves korában folyékonyan olvasott, hatéves korában pedig Verne regényeit falta.
A forradalom végén szülei elváltak, édesanyja ismét férjhez ment, és gyermekét a nagynénjénél hagyta. Ezután a forradalomért lelkesedő tizenéves az „ezred fiaként” a Vörös Hadsereggel menetelt, majd másfél év alatt elvégezte a gimnáziumot. 1924-ben a Távol-Keleten tengerészként megismerkedett egy akadémikussal, P. Suskinnal, aki beavatta a paleontológia titkaiba. Ugyanabban az évben felvették a leningrádi egyetem biológia szakára. Egyetemi hallgatóként szibériai, közép-ázsiai expedíciókban vett részt. 1935-ben elvégezte a Bányászati Főiskolát. Első sci-fi elbeszéléseit a második világháború idején írta. Ezekben többek között megjövendölte az elektronikus levelet, a holográfiát, egy dél-altáji higanybánya megnyitását.
Ivan Jefremov műveinek nagy része politikai és társadalmi mondanivalót hordoz. Világnézetére többek között Csernisevszkij, a dialektikus materializmus, H. G. Wells, Roerich hatott. Először a Góbi sivatagban, a Sárkány-expedíció tagjaként gondolt arra, hogy az Androméda-ködben létesített Nagy Gyűrű galaktikus rendszerről írjon egy regényt, hogy a helyes utat mutassa meg az emberiségnek.
Tervét 1957-ben valósította meg. Az Androméda-köd című regényben a Tantra földi űrhajót a hazafelé vezető úton a vascsillag, a fekete bolygó veszélyezteti. Ezen a bolygón bukkannak rá az űrhajósok egy földi űrhajó roncsaira és egy elhagyott nagy, idegen űrhajóra. Jefremov részletesen leírja a földi civilizációt, amely a Nagy Gyűrű galaktikus rendszer tagja. A testileg egészséges, lelkileg tiszta, önzetlen emberek számára a munka nem teher. A kozmikus társadalmat egy csillagközi szerződés és csillagközi kommunikációs hálózat egy családba forrasztotta össze. Ebben a rendszerben a tudomány és a művészet egyaránt virágzik. A regény végén a tudósok kiderítik, hogy a fekete bolygón lezuhant űrhajó az Androméda-ködből származik.
A Bika éve című regényben a teljes egyenlőségen, kölcsönös segítségen alapuló, fejlett civilizációjú Föld képviselői és a diktatúrát megtestesítő Tormansz urai állnak egymással szemben. Több száz éve a földi civilizáció utódai élnek ezen a bolygón. A természetet szennyező, rabló kapitalista rendszerben a hosszú életű kiváltságos urak és talpnyalóik kommunikációs eszközökkel manipulálják a tudatlan, éhező nincsteleneket. A földiek kapcsolatot teremtenek az elnyomottak lázadó képviselőivel. A regény végén a földiek megtudják, hogy a Tormanszon győzött a forradalom, és a megalázott, kizsákmányolt nép egy olyan útra lépett, amely a Nagy Gyűrű rendszerbe vezetett. A nomenklatúrát kiszolgáló kritikusok a regényt a Szovjetunió karikatúrájának, a rezsim rágalmazásának tekintették, ezért a könyvtárak katalógusaiból kitörölték, és csak a nyolcvanas évek végén adták ki újra.
Ivan Jefremov 1972-ben Moszkvában halt meg. A titkosrendőrség feltételezte, hogy életét egy mérgezett levél oltotta ki, de a klinikai vizsgálatból és özvegye vallomásából kiderült, hogy az író ágyában, szívrohamban hunyt el. Halála után a KGB tisztjei házkutatást tartottak lakásukban. Egyes kutatók szerint a házkutatást többek között azért tartották, mert meg akarták kaparintani egy intelligens űrlény koponyáját, amelyet a paleontológus 1946-ban, a Góbi sivatagban, a Nmegetu völgykatlanában dinoszauruszok csontvázai között talált meg.
Az utókor nem felejtette el a kiemelkedő írót és tudóst. Elneveztek róla egy törpe égitestet, amelyet 1976-ban egy szovjet csillagász fedezett fel. Az égitest neve 2269 Efremiana. Több klub és könyvtár neve szintén őrzi az emlékét. A Sztzugackij testvérek „A hétfő szombaton kezdődik” című regényük egyik szereplőjét, Fedor Szimenovicsot róla mintázták.

Izlandi szörny
Nyomtatható változat!

Az Atlanti óceán északi részén elterülő sziget egyik városi tanácsának a bizottsága elismerte, hogy az ország legendás tengeri kígyója valóban létezik. A Lagarfljot valóban él egy édesvizű, gleccserek által táplált kelet-izlandi tóban, a Lagaírflojban.
Az első, 1345-ből származó és a későbbi feljegyzések szerint a szörny kilencven méter hosszú, és sok kinövéssel rendelkezik. Gyakran látták a parton összetekeredve. Megjelenését a babonás szigetlakók baljóslatú eseményekre figyelmeztető jelnek tekintették. 1963-ban az Izlandi Nemzeti Erdőigazgatóság vezetője, Sigurdur Elendar, 1968-ban pedig egy hallomstadiri iskola tanulója látta az óriáshüllőt.
2012-ben, februárban a RUV, az izlandi közszolgálati televízió bemutatta Hjortur E. Kjerulf videofelvételét, amely a jeges vízben úszó szörnyet örökítette meg. Ez a felvétel a You Tube-on is megtekinthető.
Kételkedő kutatók úgy vélik, hogy a videón a jeges halászháló vagy egy hosszú ágon fennakadt ruhadarab látható. Hjortur E. Kjerulf azt állítja, hogy házában kávét ivott, amikor megpillantott egy lassan mozgó, ismeretlen lényt. Soha nem állította, hogy a Lagarfljotról készített felvételt. Az ismeretlen lényt később azonosították az izlandi szörnnyel.
A flotsdalsheradi városi tanács tizenhárom tagú vizsgálóbizottságot állított fel, amely 2014 végén hitelesnek nyilvánította a videót, de további, a szörnnyel kapcsolatos vizsgálatot tart szükségesnek.

Lapozás:   7 találat Előző oldal 1 / 1 Következő oldal
 
     
  oldal teteje  
     
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D.
Telefon: 06 1 359 1964
E-mail: info@ufomagazin-net.hu
2009 © Ufómagazin
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.

Minden jog fenntartva!
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu