HTM Hegyisport, túravilág, életmódmagazinKORNÉTÁS KIADÓStúdió-Pé ReklámirodaStúdió KÖNYVESBOLT
2021. 2. szám
Február-március
2021. július 24. Szombat
Eddigi: 1,733,633
Online: 22
Főoldal
Aktuális számunk
Bemutatkozás
Hírvilág
Kaleidoszkóp
Ufókalendárium
Paraenciklopédia
Stúdió Könyvesbolt
Ufószövetség
Médiaajánló
Impresszum
Főszerkesztő
Képek
Írjon nekünk
Előfizetés
Linkek
Letöltés
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi nyilatkozat
Keresés
Újság archívum
2021.
1 2
2020.
1 3 4 5 6
2019.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2018.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2017.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2016.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2015.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2014.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2013.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2012.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2011.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2010.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2009.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2008.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2007.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2006.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2005.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
Ufómagazin aktuális szám
Paraenciklopédia  
 
[A]  [B]  [C]  [D]  [E]  [F]  [G]  [H]  [I]  [J]  [K]  [L]  [M]  [N]  [O]  [P]  [Q]  [R]  [S]  [T]  [U]  [V]  [W]  [X]  [Y]  [Z] 
Maja utalás a világvégére
Nyomtatható változat!

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet kutatói 2012-re történő második maja utalást fedezték fel Mexikó déli részén. Eddig a szakértők csupán egyetlen kőtábláról tettek említést, amelyet Tabasco államban, a Tortuguero régészeti helyszínen fedeztek fel.
Az INAH most közleményben bejelentette, hogy a közelben, Comalcalco romváros területén szintén felfedeztek egy téglára vésett utalást a dátumra. A Villahermosa városától hatvan kilométerre északnyugatra lévő Comalcalcóban található a maja kultúra legnyugatibb templomegyüttese. Mészkő hiányában az épületeket téglából emelték, amelyeket osztrigacsiga héjából készült malterral kötöttek össze.
Arturo Mendez, az INAH szóvivője szerint a felirattöredéket évekkel ezelőtt fedezték fel, azóta gondosan tanulmányozták.
David Stuart, a Texasi Egyetem kutatója, a maja feliratok szakértője szerint a téglába vésett dátum a nagy kör, vagy a hosszú számítás része – a napok és az évek kombinációja, amelyek 52 évente ismétlődnek. A téglán szereplő dátum egybeesik a 13. baktun végével. A baktunok körülbelül 394 éves időszakok, a 13-as szám pedig a maják szent száma volt. A maja hosszú számítás Kr. e. 3114-ben kezdődik, a 13. baktun 2012. december 21-én ér véget.
„Semmi okunk kizárni, hogy ez valamilyen ókori dátum, amely a klasszikus időszak valamilyen fontos történelmi eseményére utal. A harmadik hieroglifa valami olyasmit jelent, hogy valaki érkezik. Nincs utalás a jövő időre, mint a tortuguerói felirat esetében. Ezért ez inkább történelmi feljegyzés, mintsem prófécia” – magyarázta David Stuart.
Mindkét felirat körülbelül 1300 éves, s mindkettő rejtélyes. A tortuguerói felirat valamilyen eseményről szól, amely 2012-ben történik, s kapcsolatban van Bolon Yoktéval, a teremtésért és háborúzásért felelős maja istennel. A kőlap erodálódása, töredezettsége miatt a felirat vége csaknem olvashatatlan, bár némely szakértő szerint az utolsó hieroglifák arról „tudósítanak”, hogy „ő alászáll az egekből”.
Az INAH közleményében ismételten hangsúlyozta, hogy a 2012 decemberében bekövetkező világvégével kapcsolatos elméletek a maja kalendárium nyugati félreértelmezéséből adódnak. Mint az intézet szakemberei rámutatnak, a maják az időt ismétlődő ciklusoknak látták, amelyek meghatározott rendszerességgel kezdődtek és fejeződtek be bármiféle apokaliptikus események nélkül a periódusok végén.

Marsi élet
Nyomtatható változat!

Az 1800-as évek végén mesterséges csatornákat és egy haldokló civilizációt képzeltek a Marsra. Az olasz Giovanni Schiaparelli távcsöves Mars-megfigyelései során leírt csatornaszerű alakzatokat ugyanis angol nyelvre tévedésből a „canal” kifejezésre fordították, amely mesterséges csatornát jelent. Mindezzel ugrásszerűen népszerű lett a marsi élet lehetősége, amely a következő évtizedekben regényekben, filmekben is megjelent.
Később az űrszondás vizsgálatok révén kiderült, hogy kellemetlen körülmények uralkodnak a bolygó felszínén. Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy az ősi Mars kedvezőbb viszonyokat biztosíthatott az esetleges életnek. Emellett a földi, extrém környezeti paramétereket is kibíró, úgynevezett extremofil élőlények felfedezése nyomán továbbra sem zárható ki, hogy egykor kialakult, és esetleg akár ma is található élet a Marson.
Napjainkban a marsi életformákat maximum baktériumokhoz hasonló bonyolultságúnak képzelik, míg fejlett, például többsejtű élőlényekre nem számítanak a szakemberek. Az élőlényeket az 1970-es években gyakran laposnak képzelték, hogy minél nagyobb felületen tudják összegyűjteni a napfényt. A feltételezett élőlényekből gyökérszerű formák nyúlnak vízszintesen minden irányba, jelezvén, hogy már akkor is potenciális tápanyagban szegény környezetnek tételezték fel a Marsot. Az élet kutatása a vörös bolygón jelenleg is zajlik, azonban ma elsősorban különféle ősi nyomokat, szerves anyagot és az egykori környezeti paraméterek rekonstruálásához szükséges adatokat keresnek a szakemberek.

Marylin Monroe és Frank Sinatra szelleme
Nyomtatható változat!

A festői környezetben elterülő Tahoe-tó partján álló Cal Neva Szálló akkor vált népszerűvé, amikor 1931-ben Arizona állam illetékes szervei engedélyezték a szerencsejátékok űzését benne.
1960-ban Frank Sinatra hollywoodi filmsztár és aranylemezes énekes megvásárolta a szállót, és kibővítette egy kitűnő akusztikájú, gerendás mennyezetű, kőkandallós előadóteremmel, amelyben többek között Dean Martin, Sammy Davis jr. és Tonny Bennett is fellépett.
A szállót újságírók hada lepte el, amikor kiszimatolták, hogy Marylin Monroe időnként Frank Sinatrával találkozik a szállóban és a szállóhoz tartozó egyik kis lakásban. A szexbomba először akkor találkozott kollégájával a Cal Nevában, amikor Reno mellett a Kallódó emberek című filmet forgatták. A forgatókönyvet Arthur Miller írta, akivel Marylin korábban házasságot kötött. Házassága felbomlása a Kallódó emberek bukása után a törékeny önbizalmú, kisebbrendűségi érzésben, ideg-összeroppanásban szenvedő, szeretetre, elismerésre vágyó szőke szépség a tóparti kis lakást a béke, a nyugalom oázisának tekintette.
Halálának okáról számos feltételezés született. Egyesek azt állítják, hogy az erős nyugtatóktól elkábult filmsztárt halála előtt két héttel a szállóból Renóig autóval, majd onnan repülőgéppel szállították Los Angelesbe. Marylin halála után, 1963-ban az FBI ügynökei kiderítették, hogy Sam Gianco maffiafőnök egy revüsztárral találkozott titokban a szállóban. Ezután a kaszinó működési engedélyét bevonták.
Jelenleg gazdag amerikaiak tartják lakodalmukat a szállóban, az előadóteremben pedig időnként neves művészek lépnek fel. Az elmúlt években szellemvadászok vizsgálták meg a szálló előadótermét, Marylin lakását és azt az alagutat, amelyet a szesztilalom idején építettek. Az előadóteremben Frank Sinatra szelleme kísért. Egy színész, aki gyakran fellép ott, egy reggel mosolyogva gúnyolta azokat, akik hisznek a túlvilágban, de a mosoly az arcára fagyott, amikor a terem hirtelen sötétségbe borult. Bár a villanyszerelők azonnal kicserélték a biztosítékokat, a csillárok néhány pillanat múlva megint kialudtak. A szerelők nem tudták megmagyarázni az ismétlődő rövidzárlat okát. Egyes vendégek időnként éneklést, tapsot hallanak a teremben akkor is, amikor nincs előadás.
2004-ben Hawaiiról Arizonába szállították Sinatra zongoráját, majd az előadóteremben helyezték el. Nemsokára nyomtalanul eltűnt a zongora melletti falról a filmsztár életnagyságú fényképe. Egy angol tévécsatorna szerkesztői szintén 2004-ben dokumentumfilmet forgattak Sinatráról az előadóteremben. A forgatás idején szeánszot tartottak, amelyen kapcsolatot teremtettek a filmcsillag szellemével. „Takarodjatok el innen!” – kiállította egy szellemhang a forgatás idején. A szellemvadászok műszerei a színpadon hőmérséklet-ingadozást jeleztek. Chris Fleming, az egyik médium azt állította, hogy egy öngyilkos szellemének az üzenetét fogta fel. A forgatás befejezése után egy alkalmazott elárulta, hogy azon a helyen követett el öngyilkosságot egyik kollégája.
Marylin Monroe fenyőfákkal körülölelt kis lakásában fénygömböket láttak, és a lakás bizonyos sarkaiban jeges légáramlatot éreztek. Liza Butlernek, az egyik parafenoménnak egy szellemhang azt mondta, hogy a színésznő egyik filmjét szeretné megnézni a lakásban.

Maté
Nyomtatható változat!

A Dél-Amerikából származó matéteát hazánkban is egyre többen fogyasztják, de kevesen tudják, hogy a gyógynövényt egy égből érkezett lény ismertette meg az emberekkel. A maté magas tápértékkel bíró leveleiből készült tea elsősorban a szervezet salaktalanítására alkalmas, de használják idegrendszeri panaszok kezelésére, valamint fáradtság és étvágy csökkentésére is. A matéteát még évszázadokkal ezelőtt a guarani indiánok kezdték el fogyasztani, és megismertetni más népekkel. Egy legenda szerint a guarani indiánok közé egyszer egy világos bőrű, kék szemű, szakállas isten (Pa’i Shume) szállt le az égből. A különös idegen mezőgazdasági műveletekre tanította meg az indiánokat, s olyan titkokat is elmondott nekik, melyek az egészség megőrzésére, a betegségek kezelésére és az ott őshonos növények gyógyító tulajdonságaira vonatkoztak. Egy ilyen titok a Yerba maté nevű fa termesztése és felhasználása volt. A természettel összhangban élő guarani indiánok számára a maté azóta is az egészséget és a hosszú életet szimbolizálja. A gyógynövény minden guarani háztartásban megtalálható, a leveléből készített teát a házi patika fontos részének tekintik. A gyógyhatású matétea már Magyarországon is kapható.

Mégsem rokonaink a majmok?
Nyomtatható változat!

Egy korai emberszabású lény maradványai új kérdéseket vetnek föl eredetünket illetően. Újabb emberszabásúak maradványait találták meg a Johannesburg közelében fekvő Sterkfontein barlangokban. Az új leletek arra engednek következtetni, hogy ősünk kevésbé volt majomszerű, mint azt eddig gondoltuk. Az új lelet medencecsontot, combcsontot, bordákat és hátcsontokat tartalmaz, tehát lehetővé vált, hogy a kutatók a járásmódra és testtartásra is következtessenek. Az Australopithecus nemébe tartozó emberszabású anatómiája felvet néhány érdekes kérdést. A csontváz bebizonyította, hogy az emberszabású nem úgy járt, mint a mai csimpánz, vagyis nem az ujjízületeit használta. A maradványok felfedezője, dr. Ron Clarke, a University of the Witwatersrand kutatója szerint talán két lábon járt amikor a földön tartózkodott, de egyébként inkább a fán csimpaszkodott. Az, hogy az emberszabású nem a kezét használva járt, arra utal, hogy nincs közeli rokonságban a csimpánzzal.

Mesterséges sejt
Nyomtatható változat!

Egy japán és egy francia kutatókból álló tudóscsoport mesterséges sejtet hozott létre Tokióban. Megalkotásához egy medúza DNS-ét használták oly módon, hogy a medúza örökítő anyagát fehérjékkel, valamint más vegyületekkel egy szupervékony, ugyancsak mesterségesen megalkotott sejtmembránba helyezték. A 0,01 milliméter átmérőjű (ám a későbbiekben még tovább kicsinyíthető) sejt rendelkezik az élő elemi részecskék számos tulajdonságával: a struktúra 24 órán belül gömb alakú, önszerveződő, fehérjeszintézisre képes alakulattá válik. A kutatók szerint a mesterséges sejteket a jövőben az orvostudomány beteg szervezetekbe építheti be, és remélhetően nemsokára a legkülönbözőbb betegségek gyógyítására lesz alkalmas. Ugyanakkor a száz százalékig mesterséges sejt megalkotása még a távoli jövő kérdése. A teljesen önálló sejtanyagcserét és szaporodást ugyanis egyelőre még nem sikerült megoldaniuk a kutatóknak.

Mi van a halál után?
Nyomtatható változat!

Egyes népcsoportok egész életükben készülnek a halálra. Ezek a népek életüket is sokkal boldogabban élik, hiszen nem félnek a haláltól. A halálfélelem a világon szinte mindenhol sérülékennyé, manipulálhatóvá teszi az embert. A halogatott, meg nem élt vágyak, örömök, az itt maradtak utáni aggodalom szinte lelki rokkanttá teszik az embert. Jól van ez így? Van remény, élet a halál után? A muszlim vallás úgy vélekedik, hogy amikor az ember meghal, egy angyal jön érte, akinek látványa annak függvényében megnyugtató vagy rémisztő, hogy jó ember volt-e a haldokló vagy rossz. A keresztény vallásban utalások vannak arra, hogy a halál pillanatában angyal jön a lélekért. A keresztény vallásnál annyi a „könnyebbség”, hogy ott van az utolsó kenet és előtte a gyónás, mely arra hivatott, hogy lelki nyugalomban lépje át az ember lelke az élet és halál mezsgyéjét. Az, hogy egy ember megszabaduljon lelkét nyomasztó terheitől a halál előtt, csak annyit jelent: itt hagyni a lelki fájdalmat, abban a világban, amiben szerezte azt.

Mikor épült a Stonehenge?
Nyomtatható változat!

Az UNESCO örökségvédelmi listáján szereplő Stonehenge-dzsel kapcsolatban mindmáig viták tárgyát képezi, hogy mi is lehetett a kőépítmény eredeti rendeltetése. Legutóbb 1964-ben végeztek itt ásatásokat. A brit szigetek pogány múltjához kötődő régészeti helyszín feltárása olyan kényes téma, hogy a mostani kutatásokhoz a kormány beleegyezésére volt szükség. Az április végéig tartó régészeti feltárás során a kutatók elsősorban arra kerestek választ, hogy valójában mikor épült a történelem előtti korból származó Stonehenge.
A régészeti projektet Timothy Darwill professzor, a Bournemouth Egyetem vezetője, valamint Geoffrey Wainwright, a Régészeti Társaság, a Society of Antiquaries elnöke irányítja. A két kutató az utóbbi években fedezte fel azt a 250 kilométerre lévő helyet a dél-wales-i Preseli-hegységben, ahonnan a rejtélyes építmény egyik alapanyaga, a szürkéskék homokkő (kék kő) származhat. A továbbiakban a Preseli-hegységből származó kőmintákat a Stonehenge elemeivel hasonlítják össze.
A tudósok feltételezése szerint a szürkéskék homokköveket Kr. e. 2600 körül rakták le. Az ásatások során a köveket modern szénizotópos eljárással vizsgálták meg, így az építés pontosabb dátumához jutnak közelebb.

Minden relatív
Nyomtatható változat!

Albert Einstein szerint a speciális relativitáselmélet a mechanika és az elektromágnesesség törvényeinek összeegyeztetésére tesz kísérletet. Az 1905 júniusában publikált elmélet megváltoztatta az Isaac Newton nevéhez fűződő világképet. Az idő lineáris felfogása helyébe egy jóval összetettebb modellt állított. Einstein abból indult ki, hogy a fénysebesség minden megfigyelő számára azonos, függetlenül attól, hogyan mozognak a fényforráshoz képest, akkor az idő és a tér összes többi dimenziója sem lehet abszolút, hanem a megfigyelő és a megfigyelt testek mozgásától függően változnia kell. Alacsony sebességnél a mérések nagyjából megfeleltek a Newton-féle mechanisztikus fizikai modellnek, de nagy sebességnél jelentősen eltértek tőle.
Az elméletből többek között az is következik, hogy egyetlen fizikai test sem mozoghat fénysebességgel vagy annál gyorsabban, továbbá, hogy az anyag és az energia végső soron felcserélhető egymással (ez az elv teremtette meg a nukleáris energia kiaknázásának alapját).
Eisntein elmélete egy svájci fizikai folyóiratban jelent meg. A tudós ekkor a svájci szabadalmi hivatal alacsony rangú tisztviselője volt, és írása nem sok figyelmet keltett. A speciális relativitáselméletről szóló munka csak egyike volt annak a három, úttörő jelentőségű tanulmánynak, amelyet Einstein 1905-ben megjelentetett. Igazi hírnévre azonban csak azután tett szert, hogy Prágában, majd Berlinben dolgozva 1916-ra kifejlesztette és közzétette általános relativitáselméletét.
Az 1933-as náci hatalomátvétel után a zsidó Einstein elhagyta Németországot, és az Egyesült Államokba települt. Élete további részében a Princetoni Egyetemen tanított, politikai nézeteiben pacifista és cionista maradt, és folytatta a világot átalakító tudományos munkáját.

Mindenek anyja
Nyomtatható változat!

A Magna Mater (Kr. e. 200), más néven Cybele az ókor egyik legnépszerűbb istensége volt, akinek kultusza Görögországban és Rómában is elterjedt, olyannyira, hogy ő volt Athén leghatalmasabb patrónusa.
Ő az első olyan istennő, akinek a kultuszáról írásos feljegyzések is maradtak – igaz, nem sok, mert titkos volt, és mert főleg női papjai voltak, akik között kevesebb volt az írástudó.
Erősen szexuális töltetű rítusai azonban olyan nagyon izgatták a kívülállók fantáziáját, hogy sokan próbálták meglesni azt, kockáztatva azt, hogy ha rajtakapják őket, halállal bűnhődnek. Magáról az ünnepről keveset tudunk – zene, tánc, részegség és bikaáldozat volt a középpontjában, amely gyakran orgiasztikus mámorba torkollott.
Annyi bizonyos, hogy ez az egyetlen olyan ismert vallás az ókorban, amelynek papjai csak nők és kasztrált férfiak lehettek. Ráadásul a férfiaknak saját kezűleg kellett kiherélni magukat az istennő képe előtt, bizonyítva, hogy méltóak rá, hogy csatlakozzanak imádatához.
Március 25-én, a kultusz legszentebb ünnepén egy bikát heréltek ki, és nemi szervét egy barlangba dobták Cybele szerelmére, Attiszra emlékezve, aki képtelen volt elviselni az istennő fojtogató szerelmét, ezért kasztrálta önmagát, majd belehalt a sérüléseibe. Cybele a bánattól és gyásztól félőrülten bolyongott három napon át a vadonban, majd isteni erejével feltámasztotta szeretőjét, és visszahozta a holtak birodalmából, aki kilenc hónappal később, december 24-én született meg újra.
Cybele kultusza egy jóslat miatt került Ázsiából Rómába. Amikor Hannibál serege fenyegette Rómát, a szibillák jóslata azt mondta, csak akkor tudják legyőzni, ha magához a Nagy Anyaistennőhöz fordulnak segítségért. Törökországból hozták el nagy ünnepség közepette a Cybelét jelképező fekete követ (valószínűleg meteoritot). A harcot megnyerték, és ez hosszú évszázadokra biztosította Cybele tiszteletét Rómában. Cybele ereje az évszázadok során olyan hatalmas lett, hogy nem lehetett egyszerűen betiltani és elfelejteni. Ősi templomának helyén, ahol a véres bikaáldozatok folytak, épült Rómában a mai Szent Péter-bazilika.

Lapozás:   15 találat Előző oldal 1 / 2
 
     
  oldal teteje  
     
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D.
Telefon: 06 1 359 1964
E-mail: info@ufomagazin-net.hu
2009 © Ufómagazin
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.

Minden jog fenntartva!
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu