HTM Hegyisport, túravilág, életmódmagazinKORNÉTÁS KIADÓStúdió-Pé ReklámirodaStúdió KÖNYVESBOLT
2021. 2. szám
Február-március
2021. július 24. Szombat
Eddigi: 1,733,631
Online: 24
Főoldal
Aktuális számunk
Bemutatkozás
Hírvilág
Kaleidoszkóp
Ufókalendárium
Paraenciklopédia
Stúdió Könyvesbolt
Ufószövetség
Médiaajánló
Impresszum
Főszerkesztő
Képek
Írjon nekünk
Előfizetés
Linkek
Letöltés
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi nyilatkozat
Keresés
Újság archívum
2021.
1 2
2020.
1 3 4 5 6
2019.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2018.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2017.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2016.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2015.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2014.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2013.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2012.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2011.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2010.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2009.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2008.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2007.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2006.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2005.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
Ufómagazin aktuális szám
Paraenciklopédia  
 
[A]  [B]  [C]  [D]  [E]  [F]  [G]  [H]  [I]  [J]  [K]  [L]  [M]  [N]  [O]  [P]  [Q]  [R]  [S]  [T]  [U]  [V]  [W]  [X]  [Y]  [Z] 
Salamon
Nyomtatható változat!

A héber Selómó (kb. i. e. 970–931), a zsidók bölcs királya. Nevét ma leginkább a „salamoni ítélet” őrzi, amelynek során egy gyermeket igazi anyjának ítélt. Dávid király és Batseba fia, aki békét szerzett az egyiptomiak és a föníciaiak között, kereskedelmi utakon vett részt, újjászervezte a hadsereget, egyszerűsítette a közigazgatást és jólétet teremtett birodalmában. Fontos szerepet játszott a jeruzsálemi templom építésében, ami átkerült a szabadkőművesség legendakincsébe.
„A salamoni templom felépítésével adta Isten Jeruzsálemet a zsidók állandó lakóhelyéül. A szent hely, amely addig a választott néppel együtt vándorolt, most nyugvópontra jutott; így kell a zsidóknak is megtalálniuk nyugalmukat az ígéret földjén. Az Örökkévaló fensége beköltözik a templomba, megtölti jelenlétével. Ott lakik Jahve neve.” (Bauer, 1967) A Biblia Salamont tartja a Példabeszédek könyve és részben a Bölcsesség könyve szerzőjének, de elsősorban az Énekek énekét, erotikus töltésű esküvői énekek gyűjteményét tulajdonítják neki. Az Énekek énekét gyakran tekintik egy „szent esküvő” kultikus szövegének, vagy a házastársi szerelem dicsőítésének, az egyház viszont allegorikusan értelmezi, mint Isten szeretetét az emberek iránt, amely a házastársak érzelmeinek képébe van rejtve. A keresztény felfogás Krisztusnak az egyház iránt érzett szeretetét, illetve a lélek misztikus egyesülését olvassa ki belőle az isteni ősalappal.
A hexagrammát Salamon pecsétjének (sigillum Salomonis) is nevezik.

Sarki fény Magyarország felett
Nyomtatható változat!

Egyedülálló égi látványosságra csodálkozhattak rá a főváros környékén, illetve az északi országrészben élők: látványos sarki fény világította meg november 20-án este az eget. Hat óra körül vöröses, oszlopszerű alakzatok jelentek meg az égen, amelyet Magyarország számos helyén észleltek. A fél égboltot beborító látványosság a Göncölszekér csillagait is elhomályosító, olykor reflektorfényre emlékeztető kékes-zöldes fények voltak, amelyeket változó erősségű vöröses oszlopok kísértek. A sarki fény elvonulása után nem ért véget az égi látványosságok sora. A Leonidák meteorraj részecskéi öt-tíz percenként éles fénycsíkokat vontak a sötét égre. A sarki fény, amelyet a köznyelv inkább északi fényként tart számon, ritkán észlelhető Magyarországon – az északi és a déli sarkvidéken azonban mindennapinak számít. A fényjelenségek összefüggésben vannak az élénk napfolttevékenységgel. A tudósok szerint ez a jelenség időszakosan, váratlanul mutatkozik, ezért nem jósolható meg, hogy mikor vagy meddig lesz látható Magyarországon. A jelenséget a Napból a Föld felé áramló, és a sarkok felé eltérített részecskék – sebesen mozgó szabad elektronok – gerjesztik. Magyarországon legutóbb 1991–92 táján, és két évvel ezelőtt láthattunk hasonlóan látványos sarki fényt.

Sir Conan Doyle szelleme
Nyomtatható változat!

1930-ban egy februári napon a Sherlock Holmes-történetek szerzőjének londoni spiritiszta könyvtárában Mary Doyle édesapja egyik könyvét olvasta, amikor a spiritiszta társaság szintén ott tartózkodó elnöknője transzba esve Conan Doyle következő üzenetét fogta fel: „Mondd meg a lányomnak, hogy néhány perccel ezelőtt a túlvilágra távoztam.” Ezután az angol író szelleme többször bebizonyította családjának, hogy van élet a halál után.
Főként egy művelt, intelligens skót asszony továbbította Lady Doyle-nak férje szellemének túlvilági üzeneteit. Ennek az asszonynak a különleges képessége akkor nyilvánult meg először, amikor a londoni West End egyik teázójában egy idegen asszonnyal találkozott. Feltűnt neki, hogy az asztalánál ülő ismeretlen nő nagyon szeretne beszélgetni vele.
– Én spiritiszta vagyok, ön ma reggel megjelent lelki szemeim előtt – vallotta be neki az idegen.
A skót özvegyasszony először őrültnek, szélhámosnak tekintette a beszédes nőt, de véleményét hirtelen megváltoztatta, amikor beszélgetőpartnere pontosan leírta neki elhunyt férjét. A találkozás után az özvegyasszony gyakran járt szeánszokra, majd felfedezte, hogy ő is médium.
– Én Conan Doyle szelleme vagyok. Azt óhajtom, hogy keresd fel a feleségem, és adj át neki egy üzenetet! – mondta az író neki a túlvilágról halála után egy hónappal.
A médium meglepődött, mert addig nem találkozott Doyle-lal, és nem ismerte az író családját. A gyanakvó médium a következő szeánszon arra kérte a szellemet, hogy több adattal igazolja személyazonosságát. A szellem mindegyik családtagja nevét, majd özvegye telefonszámát is közölte.
– A telefonkönyvben nem találod meg özvegyem telefonszámát, mert New Forest-i házamnak titkos magánszáma van – figyelmeztette a szellem a médiumot. Miután a telefonközpont megtagadta, hogy információt nyújtson a számról, a médium nem kételkedett a szellem őszinteségében.
Akkoriban a Doyle családnak a világ minden részéből küldtek olyan üzeneteket, amelyek állítólag a spiritiszta író szellemétől származtak. Az özvegy és a fiai csalódottan állapították meg, hogy az üzenetek többségét szélhámosok eszelték ki.
Lady Doyle udvariasan meghallgatta az őt telefonon felhívó médiumot, majd több bizonyítékot kért tőle. Néhány nap múlva a médium tanácsot kért a szellemtől.
– Menj el Mrs Deans szeánszára, mert ott egy szellemfényképész egy felvételen meg fog örökíteni engem – tanácsolta neki Conan Doyle odaátról.
Az előhívott lemezen az író alakja látszott a skót asszony feje felett. Az özvegy elismerte, hogy a képen férje jelent meg, de bizalmatlansága nem oszlott el.
Néhány nap múlva, ébredés után a médium bement a konyhájába, majd amikor visszatért a hálószobájába, egy olyan kulcsot talált a párnáján, amelyikkel egyik ajtaját sem tudta kinyitni. Rövid idő elteltével a szellem fejtette meg a titkot: ez az én dolgozószobám kulcsa. Mindig Growborough-ban tartottam. Hívd fel azonnal a fiam!
Miután a médium elmondta, hogy mi történt, Denis azonnal a kocsijába ugrott, és Londonba hajtott. A médium a kulcsot azonnal átadta Denisnek, aki később megerősítette, hogy a kulccsal apja dolgozószobáját lehet kinyitni.
A csodás eset után a skót médium gyakran továbbította Sir Conan Doyle szellemének az üzeneteit az özvegyének és a családjának.

Skóciai fantomrádió
Nyomtatható változat!

A skóciai montrose-i első működőképes brit katonai repülőteret 1913-ban építették. Majdnem egy évszázada ez a repülőtér időnként paranormális jelenségek színhelye. Átadása után, a múlt század tízes éveinek első felében Desmond Archer, a Brit Királyi Légierő főhadnagya lezuhant kétmotoros repülőgépével. A szörnyethalt pilóta szelleme 1917-ig többször kísértett a repülőtéren. Miután egy kormánybizottság megállapította, hogy a szerencsétlenséget egy szerelő okozta, a szellem többé nem tért vissza a túlvilágról.
A legjobb rádióműszerészek sem találtak eddig ésszerű magyarázatot arra, hogy egy hetvenéves, áramforrás nélküli rádió miként sugároz második világháború-beli műsorokat. A készüléket Jack Stoneman vásárolta 1962-ben egy bizományi áruházban. A páratlan ritkaságot a repülőtér múzeumában egy olyan szobában őrzik, amelyben csak a múlt század negyvenes éveinek első felében készített bútorok találhatók. Nemcsak Bob Sutherland, a múzeum kurátora, hanem Ewan Cameron, aki a második világháborúban a légierő rádiósa volt, valamint egy fizikus, Aileen Philip és sokan mások meghökkenve hallgatták Glenn Miller zenekarát, Winston Churchill második világháború-beli beszédeit a múzeumban hétvégeken.
– Egyszer levettem a rádió hátsó részét, minden alkatrészt alaposan megvizsgáltam, és megállapítottam, hogy a rádió kétségkívül áramforrás nélkül közvetít második világháborús műsorokat. Egyébként az országnak ebben a részében nincs erős földi rádióadó, amelynek a jeleit a rádió felfoghatná. Azokon a hétvégeken egyetlen brit rádióállomás sem sugárzott ilyen műsorokat – magyarázza egy rádióműszerész, Ewan Cameron.
A rádió rendszertelenül szólal meg, és általában fél órán át sugározza a 65-70 évvel ezelőtti műsorokat. Hangja nagyon halk, ezért a rádiózók fülüket ráteszik a készülék hangszórójára.

Skorpió
Nyomtatható változat!

A skorpió mérges csípése miatt már a korai időkben a halálos fenyegetés, de egyszersmind az őszinteség szimbóluma lett. Az ókori Egyiptomnak egyik, a birodalmat egyesítő Ménész előtt uralkodó királyát Skorpiónak (Szerek) hívták, a szó nőnemű formájában (Szelket) az orvos-varázslók úrnőjét jelölte. Ősi varázsigék utalnak arra a reményre, hogy az isteni mágia erősebb minden méregnél. Ízisz istennőt hét skorpió kísérte, amikor Ozirisz gyilkosa, Széth elől menekült.
Egy görög mítosz szerint Artemisz (Diana), a vadászat istennője egy skorpiót küldött, hogy ölje meg Óriónt, a nagy hatalmú vadászt. Utóbb mindketten csillagképek lettek. Ha keleten felbukkan a skorpió, az egyébként félelmet nem ismerő Orion lebukik a nyugati horizont alá. A Bibliában a skorpió, akárcsak a kígyó, démoni erők jelképe, e minőségében említi János evangéliuma a pokol vadállatai között. Veszélyes szektákat szokás a skorpióhoz hasonlítani, de a hét szabad művészet ábrázolása a logika és a dialektika emblémája lehet.
Az asztrológiában a skorpió az állatöv nyolcadik tagja, a nap október 23-tól november 22-ig tartózkodik az égnek e szakaszán. Fő csillaga a vöröses fényű Antares („ellen-Mars”), a csillagkép a Mars jegyében áll (színe a piros, féme a vas). Az asztrológia hagyományos szimbolikája a férfi szexualitással, a rombolással, az okkultizmussal, a misztikával, a megvilágosodással hozza kapcsolatba, ellensúlyként – akárcsak az ókori Egyiptomban – a gyógyítást és a halálból való feltámadást nevezi meg. Ezáltal a veszélyesnek tetsző jegy kettős értelmű: megváltoztató, a halál legyőzésének szimbóluma.

Sokkterápia villámmal
Nyomtatható változat!

Nadja Acsimovics hosszabb ideje szívritmuszavarban szenvedett. Az orvosok gyenge elektromos sokkal próbálták megszüntetni a szabálytalan szívműködést. Az 51 éves szerb aszonyt egy nyári délután villám sújtotta, életét a gumitalpas cipője mentette meg. A villámcsapás után az asszony táncolni kezdett örömében, mert úgy érezte, hogy a szíve szabályosan ver. Néhány nap múlva az orvosok is elismerték, hogy az égi sokkterápia hatásosabb volt, mint a földi.

Spirál, csigavonal
Nyomtatható változat!

A körrel, illetve a koncentrikus körökkel rokon, nagyon ősi és elterjedt grafikai jel, első pillantásra nehezen különböztethető meg a koncentrikus köröktől. Elméletileg nagyon különböző szimbolikus jelentéssel bír, de előfordulhat, hogy a központból kifelé haladó gyűrűk gyors és elnagyolt ábrázolása miatt a spirál koncentrikus körökbe megy át, és annak megfelelően értelmezendő. A spirál olyan dinamikus rendszer, amely – a felfogás szerint változóan – a központban összpontosul, vagy onnan kifelé vezet. A gyakorlatlan szem által nem észrevehetően van jelen a makrokozmoszban, például spirálködök formájában. A folyókban keletkező örvények hatására kerülhetett bele a képi világba, vagy esetleg olyan áramlatok inspirációjára, amelyek akkor keletkeznek, ha víz vagy más folyadék egy nyíláson át lefelé folyik. Ez értelmezhető a „halál vize”-be ( a másvilágba) süllyedésként, akárcsak a hullámok (koncentrikus körök) ábrázolása, s magyarázatul szolgálhatna arra, miért fordul elő olyan gyakran ez a jel prehistorikus megalitok kőtömbjeibe vésve. De az is elképzelhető, hogy az éjszakai ég csillagainak mozgását jeleníti meg. Gyakorta megfigyelhető, hogy az ilyen sziklakarcokat az építmény éleinek árnyéka érinti, és átszeli a napfordulókkor. Mivel a Nap is elsüllyed minden este a Nyugati-tengerbe, hogy másnap ismét megjelenjék keleten, az így elhelyezett jelek talán a „halál és feltámadás” gondolatkörével állnak kapcsolatban.
Azokban a kultúrákban, ahol ismerik a fazekaskorongot, a spirál adódhat annak a rajzolatnak az egyszerű megfigyeléséből, amely akkor keletkezik, ha egy tárgyat (vagy az ujjunkat) belülről kifelé végighúzzuk a forgó, nedves agyagon. Céltalan-játékos firkálgatásból is bármikor létrejöhetnek ilyen egyszerű jelek, nem kell mindenáron mélyebb szimbolikus értelmet keresni bennük.
Érdekes jel a kettős spirál, amely a kitárulkozás-magába fordulás elemét egyszerre tartalmazza és egységbe foglalja. E jelet éppúgy tekinthetjük a „lét és elmúlás” szimbólumának, mint e folyamat megfordításának. Így értelmezhető az a kettős spirál, amely egy újkőkori trák anyaistennő-szobor szeméremháromszögét díszíti. A román kori plasztika Krisztus-alakok ruharedőinél alkalmazta a kettős spirált.

Spontán öngyulladás
Nyomtatható változat!

Az elmúlt hónapokban többször foglalkoztunk az öngyulladás kérdésével. A spontán öngyulladás egyike a legtitokzatosabb, tragédiához vezető jelenségeknek. Nemrég különös eset borzolta a kedélyeket Indiában, melyről a CNN is hírt adott: a három hónapos Rahul, aki Villupuramban él szüleivel, rövidke élete során immár negyedszerre égett meg titokzatos módon. Rahulnak a fejétől a vállán át az oldaláig, a testének mintegy tíz százaléka szenvedett súlyos égési sérüléseket. Több szemtanú is állítja: a kisbaba teste spontán gyulladt ki. Rahult, a „tűzfiút” gondos ápolás mellett megfigyelés alatt tartják a kórházban, készen arra is, hogy bármikor közbeavatkozzanak, ha ismét lángba borulna a teste.
A történelem során csaknem 200 esetet jegyeztek fel erről a hátborzongató és szinte kivétel nélkül halállal végződő jelenségről.
További részletek az Ufómagazinban… 

Száj- és körömfájás
Nyomtatható változat!

Száj és körömfájás 1520-ban a glasgow-i érsek egy átkot vésetett egy gránittömbbe. Az érsek azokat a rablókat átkozta meg, akik a XVI. században az északnyugat-angliai Cumbria megyét terrorizálták. A múlt század végén a sziklát a carlisle-i Millenium Múzeumban állították ki. Egy helyi pap a faragott kő azonnali megsemmisítését követeli, mert szerinte 1999–2001 között a tömb miatt sújtotta Cumbriát legnagyobb mértékben a száj- és körömfájás.

Szaturnusz alak
Nyomtatható változat!

Joshua da Silva és Gesareo Goncalves Szaturnuszra emlékeztető ismeretlen tárgyat fényképeztek le 1976. május 12-én este tíz óra körül a brazíliai Passo Fondótól mintegy ötven kilométerre.
Da Silva vette észre az ezüstszínű, gömb alakú objektumot a Jacui folyó partján. Gesareo lassított, hogy jobban szemügyre vegyék az ismeretlen tárgyat, mintegy húsz méterre álltak meg a gömbtől. A hat-nyolc méter átmérőjű tárgyat egy körgyűrű vette körül, fémes felülete pedig úgy tűnt, mintha lecsiszolták volna. Da Silva azonnal elővette a hátsó ülésről Kodak Rio kameráját és készített néhány felvételt. Az objektum hirtelen ereszkedni kezdett, majd északkelet felé fordult, miközben egyre növelte a sebességét, s másodpercek alatt eltűnt.
A felvételeket és a negatívot az El Gobo című újság műszaki szakemberei is megvizsgálták, de tréfára vagy átverésre utaló nyomot nem találtak.

Lapozás:   29 találat Előző oldal 1 / 3
 
     
  oldal teteje  
     
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D.
Telefon: 06 1 359 1964
E-mail: info@ufomagazin-net.hu
2009 © Ufómagazin
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.

Minden jog fenntartva!
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu